Maatregelen Corona-virus

De overheid heeft nieuwe maatregelen afgekondigd om de verdere verspreiding van het Corona-virus tegen te gaan. Het Westfries Archief heeft besloten om de studiezaal te sluiten, in ieder geval tot en met 29 april. Ook cursussen, lezingen en andere groepsactiviteiten gaan in deze periode niet door.
Lees meer...

Onderzoek

Het Westfries Archief verzamelt en beheert archieven en bibliotheek- en beeldmateriaal van, uit en over (het oostelijk gedeelte van) Westfriesland. Ons werkgebied omvat de huidige gemeenten Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer en Stede Broec.

De oudste archiefstukken dateren uit de veertiende eeuw en zijn te vinden in de stadsarchieven van Hoorn, Enkhuizen en Medemblik. De jongste stukken van de overheden in Westfriesland dateren uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. In de particuliere archieven en collecties zitten soms al stukken van dit jaar. Ruim 1.900 archieven zijn toegankelijk via een database. De bibliotheek omvat ruim 30.000 titels en is daarmee de grootste historische bibliotheek over de regio. De beeldcollectie omvat meer dan 44.000 afbeeldingen: kaarten, prenten, tekeningen en foto’s.

Het is mogelijk om op ‘woord in tekst' dwars door alle collecties en archieven heen en in alle on line-toegangen te zoeken. Door één of meer zoektermen in te vullen, doorzoekt u de beschrijvingen, inleidingen, regestenlijsten, indexen op personen en bouwvergunningen, kortom alle tekst binnen de beschikbare toegangen op archieven, bibliotheek en de collectie beeld en geluid. U kunt alvast de voor u interessante inventaris- en/of catalogusnummers opzoeken en uw bezoek aan de studiezaal van het Westfries Archief voorbereiden.

Voor een verdere verdieping van uw onderzoek en het raadplegen van originele stukken bent u van harte welkom in ons archief aan de Blauwe Berg in Hoorn.

 

foto gebouw