Onderzoek

Het Westfries Archief verzamelt en beheert archieven en bibliotheek- en beeldmateriaal van, uit en over (het oostelijk gedeelte van) Westfriesland. Ons werkgebied omvat de huidige gemeenten Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer en Stede Broec.

De oudste archiefstukken dateren uit de veertiende eeuw en zijn te vinden in de stadsarchieven van Hoorn, Enkhuizen en Medemblik. De jongste stukken van de overheden in Westfriesland dateren uit het begin van de 21e eeuw. In de particuliere archieven en collecties zitten soms al stukken van dit jaar. Meer dan 2.000 archieven zijn toegankelijk via een database. De bibliotheek omvat ruim 32.000 titels en is daarmee de grootste historische bibliotheek over de regio. De beeldcollectie omvat bijna 50.000 afbeeldingen: kaarten, prenten, tekeningen en foto’s.

Het is mogelijk om op ‘woord in tekst' dwars door alle collecties en archieven heen en in alle on line-toegangen te zoeken. Door één of meer zoektermen in te vullen, doorzoekt u de beschrijvingen, inleidingen, regestenlijsten, indexen op personen en bouwvergunningen, kortom alle tekst binnen de beschikbare toegangen op archieven, bibliotheek en de collectie beeld en geluid. U kunt alvast de voor u interessante inventaris- en/of catalogusnummers opzoeken en eventueel ook digitaal aanvragen. Zo kunt u uw bezoek aan het Westfries Archief voorbereiden.

Voor een verdere verdieping van uw onderzoek en het raadplegen van originele stukken bent u van harte welkom in ons archief aan de Blauwe Berg in Hoorn.

 

foto gebouw

chat loading...