Algemene zoektips

Via de website van het Westfries Archief heeft u toegang tot een grote hoeveelheid informatie. U vindt er Westfriese kranten uit de periode 1850-1949, Westfriese voorouders vanaf de zestiende eeuw en bouwvergunningen. Maar u kunt ook onze beeldbank, bibliotheekcatalogus, archiefinventarissen en gescande archiefstukken via de website doorzoeken. Deze algemene zoektips helpen u op weg. De website kent twee startpunten voor het uitvoeren van een zoekopdracht:

  1. Algemene zoekfunctie
  2. Zoeken in een collectie

1. Algemene zoekfunctie
Op de startpagina van onze website vindt u een algemene zoekbalk. Als u hiermee een zoekopdracht uitvoert, zal alle beschikbare informatie worden doorzocht. In de algemene zoekbalk kunt u gebruik maken van speciale tekens en functies. Meer informatie hierover vindt u in de paragraaf Zoekfuncties.

1zoekbalk

De resultaten van uw zoekopdracht worden ingedeeld naar Collecties, Nieuws, Website. De standaardweergave laat de zoekresultaten in onze collecties zien. Maar klikt u op Nieuws dan worden de relevante nieuwsberichten getoond.

In onderstaand voorbeeld worden de resultaten getoond van de zoekopdracht hoorn EN brandweer. Het resultaat laat zien dat de combinatie van deze woorden in verschillende archieftoegangen is aangetroffen.

2resultaat

Door op de titel van een archieftoegang te klikken, worden de gevonden archiefstukken binnen die toegang getoond. Bijvoorbeeld klikt u op ‘0381 Brandweer Hoorn’ dan worden de onderstaande archiefstukken getoond.

3resultaat

Met behulp van uw internetbrowser kunt u weer terug naar de zoekresultaten op het niveau van archieftoegangen.

2. Zoeken in een collectie
Wilt u direct binnen een bepaalde collectie zoeken (Kranten, Personen, Afbeeldingen etc) klikt u dan op de betreffende toegang.

4zoeken 

LET OP: om alle collecties op de startpagina te zien, dient u naar beneden te scrollen.

Nadat u een keuze voor een collectie hebt gemaakt, vindt u in de linkerkolom een toelichting. De toelichting bevat informatie over de betreffende collectie, inclusief aanwijzingen wat wel en (nog) niet via de website beschikbaar is.

4toelichting 

Zoekvelden per collectie
Elke collectie heeft eigen zoekvelden. Deze worden getoond zodra u op het zoekveld klikt. Zo kunt u bij Personen zoeken op onder andere Achternaam en Plaats. Bij een zoekopdracht kunt u in meerdere velden gelijktijdig een zoekterm invullen.

5zoekvelden 

TIP: wannneer uw zoekopdracht geen resultaten geeft, vult u dan minder zoekvelden in of gebruik speciale tekens en zoek opnieuw.

Zoekfuncties
In de zoekvelden kunt u gebruik maken van speciale tekens:

  • Een ? (vraagteken) vervangt één letter. Bijvoorbeeld met ja?ob vindt u zowel jakob als jacob. En met ?la?s vindt u claas en klaes.
  • Een * vervangt een aantal letters. Bijvoorbeeld met jan* vindt u jansz, janszoon, janssen, jansen etc. Dit speciale teken mag pas na drie letters worden gebruikt.

 

Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde zet deze woorden dan “tussen aanhalingstekens”. Bijvoorbeeld “nationale militie”.
Een specifieke datum kunt u invullen in het algemene veld Zoek, bijvoorbeeld “03-01-1804”.

Zoektermen worden gecombineerd. De zoekfunctie voegt automatisch AND toe tussen de verschillende zoekmogelijkheden die worden gebruikt. Dus geeft u in de collectie Kranten de zoekopdracht brand Wervershoof dan worden artikelen getoond waarin beide woorden staan.

U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de operatoren: NOT en OR. Een zoekactie met NOT beperkt het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert.
OR kan worden gebruikt bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld: jacob OR jakob. Maar dit kunt u ook oplossen door een speciaal teken te gebruiken.

Verfijnen zoekresultaten
Wanneer uw zoekopdracht een groot aantal treffers oplevert, kunt u het resultaat verfijnen. De opties om te verfijnen worden rechts van de zoekresultaten getoond.
In het onderstaande voorbeeld is gezocht op de plaats medemblik en de voornaam claas/klaas. Dit geeft 2.452 treffers. Wanneer u alleen naar een dopeling zoekt kunt u verfijnen op basis van rol. U klikt dan op dopeling waarna u nog 582 zoekresultaten overhoudt.

6resultaten 

Een verfijning kunt u ongedaan maken door op het kruisje te klikken. Vervolgens worden alle oorspronkelijke zoekresultaten weer getoond.

7verfijnen 

Sorteren zoekresultaten
Zoekresultaten kunt u op twee manieren sorteren:

  • Via de sorteringsvelden boven de zoekresultaten: 
    8sorteren 
  • Door op de kolomtitels van de zoekresultaten te klikken. Alleen onderstreepte titels met driehoekjes zijn voor sortering beschikbaar.
    9sorteren

 

Dossiers raadplegen
Slechts een klein gedeelte van onze collectie is online beschikbaar. Wilt u de orginele stukken raadplegen die u heeft gevonden? Noteer dan collectienummer(s) en inventarisnummer(s) om deze aan te vragen in onze studiezaal tijdens onze openingstijden.

 

foto gebouw

chat loading...