Maatregelen Corona-virus

De overheid heeft maatregelen afgekondigd om de verdere verspreiding van het Corona-virus tegen te gaan. Het Westfries Archief heeft besloten om de studiezaal te sluiten, in ieder geval tot-en-met 1 juni. Ook cursussen, lezingen en andere groepsactiviteiten gaan in deze periode niet door. Voor inzage van bouwdossiers geldt een uitzondering.
Lees meer...

Het Westfries Archief wil graag het tijdsbeeld van Westfriesland in Coronatijd vastleggen. Helpt u ons mee? Lees meer...

Project Westfriezen Geregistreerd afgerond

In een recordtempo indexeerden deelnemers van ons VeleHanden-project meer dan 100.000 scans van de bevolkingsregisters, dienstbodenregisters en volkstellingsregisters uit onze regio.

Bijna 300 personen waren het afgelopen jaar betrokken bij het invoeren van namen, geboortedatum en geboorteplaats uit de registers. Dit leverde meer dan 1.5 miljoen ingevoerde namen op.  Onze topinvoerder nam precies 20.000 scans voor zijn rekening, met daarin 120.277 namen. De controleurs verzetten ook veel werk. Zij controleerden 69.045 scans; de andere scans bevatten geen verschillen na een dubbele invoer. Onze topcontroleur verwerkte maar liefst 27.097 scans.

Tijdens de eerste uitdaging werden de meeste scans verwerkt. In oktober 2017 voerden de deelnemers de dienstbodenkaartjes in, waar steeds maar één naam op stond. De onderstaande grafiek toont ook de daling van het aantal ingevoerde scans tegen het einde van het project. Toen werd een lastige klus aangepakt: de dienstbodenregisters en volkstellingsregisters. Daarin staan op iedere pagina veel - vaak doorgehaalde - namen.

VH voortgang.xlsx 

Op dit moment werken we aan de laatste probleemgevallen. Van sommige scans zijn de geboortedata moeilijk leesbaar. Deze data zoeken wij op in de originele registers. Daarna gaan we aan de slag met het verwerken van de gegevens en de publicatie op onze website.

Wij willen alle deelnemers van harte bedanken voor hun enthousiasme en doorzettingsvermogen tijdens dit project.  Zodra alle gegevens op de website staan, nodigen we onze deelnemers uit voor een feestelijk einde van dit project.

 

logo-VH

 

de-notaris2