Studiezaal weer open vanaf 2 juni

Vanaf dinsdag 2 juni kunt u weer onderzoek doen in het Westfries Archief. De inrichting van de studiezaal is aangepast om u op een veilige manier te kunnen ontvangen. Daarbij gelden enkele spelregels.
Lees meer...

Het Westfries Archief wil graag het tijdsbeeld van Westfriesland in Coronatijd vastleggen. Helpt u ons mee? Lees meer...

Gezocht: VeleHanden voor Vele Akten

Op 12 april startte ons nieuwe VeleHanden-project: Compareerden voor mij. In de depots van het Westfries Archief liggen honderden boeken volgeschreven met duizenden akten die notarissen in Westfriesland vanaf 1552 hebben opgesteld. Duizenden akten met daarin fascinerende verhalen over het leven van Westfriezen. Van koopovereenkomsten en echtscheidingen tot de getuigenverslagen van een dronken dorpsbewoner. U kunt van alles tegenkomen in de akten. Lijkt het u leuk om mee te werken aan het indexeren van deze akten? Meld u dan nu aan via www.velehanden.nl en klik daarna op het project Compareerden voor mij. 

Compareerden voor mij 
Met deze zin begonnen notarissen in de zeventiende en achttiende eeuw vaak hun akten. Het betekent: verschenen voor mij. Daarna volgde een opsomming van de hoofdpersonen van de akte. Compareerden voor mij is een crowdsourcings-project. Het Westfries Archief vraagt aan de ‘crowd’, het publiek, om gegevens van de akten in te voeren. Het project start met akten uit de negentiende eeuw. Zodra u zich heeft aangemeld op velehanden.nl krijgt u één akte in beeld. Daarna start het invoeren. Wat voor soort akte is het, welke datum hoort erbij en welke namen staan erin? Na controle worden de gegevens van de akten op de website van het Westfries Archief geplaatst. Hier kan iedereen in deze gegevens zoeken en zo nog sneller en gemakkelijker informatie vinden over de geschiedenis van zijn voorouders of huis. 

Vh1

Doe mee! 
Iedereen kan meedoen met dit project. U kunt voorkeuren opgeven voor een plaats. Mocht het handschrift van een akte te lastig zijn, dan kunt u een andere notaris kiezen. Op een forum kunt u al uw vragen stellen aan de projectleiding en uw mede-invoerders. Elke tweede vrijdag van de maand is er op het Westfries Archief een inloopochtend voor alle deelnemers van het project Compareerden voor mij. U kunt dan de projectleiding en andere invoerders persoonlijk spreken. Het invoerwerk kunt u thuis wanneer en waar het u uitkomt doen.  
De eerstvolgende inloopochtend vindt plaats op vrijdag 10 mei vanaf 09.30 uur op het Westfries Archief in Hoorn, Blauwe Berg 5C. Voor meer informatie over het project kunt u mailen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  

 

logo-VH

 

de-notaris2