Studiezaal weer open vanaf 2 juni

Vanaf dinsdag 2 juni kunt u weer onderzoek doen in het Westfries Archief. De inrichting van de studiezaal is aangepast om u op een veilige manier te kunnen ontvangen. Daarbij gelden enkele spelregels.
Lees meer...

Het Westfries Archief wil graag het tijdsbeeld van Westfriesland in Coronatijd vastleggen. Helpt u ons mee? Lees meer...

Nieuwsbrief Compareerden voor mij (november 2019)

Dit is alweer de laatste nieuwsbrief van 2019. Dit jaar zijn we in april gestart met het project Compareerden voor mij. In een korte periode werden meer dan 19.000 scans ingevoerd en gecontroleerd. Meer dan 5% van het hele project. We zijn ontzettend blij met uw inzet! Voorlopig zijn we nog even zoet met de notariële akten uit de negentiende en twintigste eeuw. Daarna gaan we door met de oudere akten uit de periode daarvoor.

Vrijwilligersuitje
Op vrijdag 13 december vindt het jaarlijkse vrijwilligersuitje voor de vrijwilligers van het Westfries Archief plaats. Deelnemers van het project zijn ook van harte welkom. Ruil 1000 VeleHanden-punten in, en ga mee! U kunt zich aanmelden per mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. In verband met de reservering voor de lunch, aanmelden voor 1 december.

Het programma (onder voorbehoud):
12.00 uur: vertrek met de bus vanaf het Westfries Archief naar Medemblik
12.30-13.30 uur: lunch in Bistro op 3
13.30-15.30 uur: rondleiding door de stad door Peter Swart. Medemblik-kenner Peter vertelt ons van alles en nog wat over deze bijzondere historische stad aan het IJsselmeer.
15.30-16.00: opwarmen met een kopje thee/koffie in het oude stadhuis van Medemblik
16.00-16.30: terugreis naar het Westfries Archief

Bijna 20.000 ingevoerde scans
De volgende mijlpaal komt in beeld: 20.000 ingevoerde scans. De gelukkige die deze scan invoert, krijgt van ons een klein cadeautje.

De berichtenpagina
Op deze pagina kunt u mededelingen, vragen, tips en opmerkingen lezen. Zeker de moeite waard om bij te houden. Er worden regelmatig nieuwe berichten geplaatst. Bijvoorbeeld achtergrondinformatie over een nieuwe notaris en vragen met antwoorden over de invoer. Onder tips staan handige adviezen om het invoeren makkelijker te maken. Heeft u zelf een vraag of een tip? Voeg deze dan toe. Indien u een vraag heeft over de invoer van een akte, vermeld dan altijd het scannummer bij uw vraag. Dat maakt het makkelijker om de vraag te beantwoorden.

Tips:  verkoop/transport, obligatie/hypotheek
Verkoop/transportakten worden allemaal ingevoerd als (ver)koop. Voer deze dus niet in als transport.
Wat is het verschil tussen een obligatie of hypotheek?
Een hypotheek is een geldlening met een onderpand, vaak onroerend goed.
Een obligatie is een verhandelbaar schuldbewijs voor een lening.  Als bijvoorbeeld een onderneming geld nodig heeft kan zij obligaties uitgeven om aan dit geld te komen. De koper van de obligatie ontvangt van de uitgever een rentevergoeding.

Woningen met nummers
Soms staat in een akte bij een woning wel een nummer vermeld, maar geen straatnaam. Bijvoorbeeld: een huis staande in Bovenkarspel met nummer 122. Vul dan in onder type object ‘huis’,  bij plaatsnaam ‘Bovenkarspel’. Noteer onder ‘opmerkingen’ het huisnummer: huis nr. 162.

Opmerkelijk
Tijdens het invoeren komen de deelnemers soms bijzondere verhalen tegen. U kunt deze melden bij de projectleiding met de knop ‘opmerkelijk’. Ook kunt u het veld ‘onderwerpen’ gebruiken om iets bijzonders toe te lichten. Hieronder een bijzonder verhaal.  

De erfenis
Op 10 december 1876 stelde Joan Cornelis Pan, notaris te Avenhorn, het testament van Grietje de Haan op. Grietje was de weduwe van Jan Schaap en Maarten Mourits. Grietje werd geboren in Hoorn op 22 juni 1806. Ze huwde Jan Schaap, hij overleed 1849. Samen kregen ze, in ieder geval, zeven kinderen. In april 1852 huwde Grietje met Maarten Mourits. Uit dit huwelijk zijn geen kinderen meer geboren. Maarten overleed in oktober 1864.

Toen Grietje haar testament liet opstellen voor de notaris was ze een weduwe van 71 jaar oud. In het testament benoemde ze haar dochter, Grietje Schaap, tot haar enige erfgenaam. Het is niet duidelijk waarom de overige kinderen van Grietje niet in het testament werden genoemd. Grietje Schaap kon uitkijken naar een bijzondere erfenis. Naast tweehonderd gulden erfde zij namelijk ook het bed van haar moeder met de bijbehorende kussens, kussenslopen en beddenlakens.

Bijzonder is dat bij de akte een briefje bewaard is gebleven, geschreven door Grietje de Haan aan notaris Pan. Dit briefje werd geschreven op 15 november 1876,  voordat de akte werd opgesteld door de notaris. In het briefje verzocht Grietje de notaris om haar testament in orde te brengen. Ze beschreef ook nauwkeurig waaruit haar erfenis bestond. 

 

logo-VH

 

de-notaris2