VH-Nieuwsbrief Compareerden voor mij (juni 2021)

De vorige nieuwsbrief is alweer enige tijd geleden. Het wordt weer hoog tijd om iedereen op de hoogte te brengen van de laatste nieuwtjes. De afgelopen maanden hebben we de mijlpaal van 70.000 en 75.000 akten behaald. En heel binnenkort tikken we de 80.000 ingevoerde akten aan! Zodoende is al bijna 65% van het eerste deel van het project afgerond. Iedereen hartelijk dank voor de inzet!

In maart werden 2841 scans ingevoerd en in april ietsje meer: 2883. In mei werden 3889 scans ingevoerd, waarschijnlijk had dat te maken met het natte lenteweer. Mei 2021 staat in de top vijf van beste invoermaanden.

Automatisch aanvullen
Veel internetbrowers vullen automatisch velden in. Dit kan heel erg handig zijn. Het scheelt tikwerk als een woord of naam automatisch wordt ingevuld zodra u de eerste letters invoert. Het gevaar van automatisch invullen is dat het geen rekening houdt met een spellingsvariant. Wanneer u bijvoorbeeld ‘Die’ intikt kan het zijn dat de browser automatisch ‘Dieuwertje’ invoert. Maar de naam die u wilde invoeren was ‘Diecke’. En zo kan er zomaar een foutje sluipen in de invoer. Controleer dus altijd de velden van de naam of object voordat u op ‘opslaan’ drukt.

Veelgemaakte fouten
Tijdens de controle blijkt dat veel invoerfouten vaak opnieuw worden gebruikt. Hieronder kort de meest gemaakte foutjes. Wees tijdens het invoeren hier extra scherp op.

  • Plaatsnamen. Deze voeren we in, in de huidige spelling. Maak ook gebruik van de plaatsnamenlijst.
  • Onder.  Vaak viel een buurtschap onder een grotere plaats. Bijvoorbeeld De Weere onder Hoogwoud. Noteer dan onder plaatsnaam De Weere. En noteer onder ‘onderwerpen’ ‘Jan Jansen in De Weere onder Hoogwoud’. Soms staat er bij een persoon alleen ‘onder Hoorn’, zonder een verdere specificatie waar de persoon woonde. Neem dan geen plaatsnaam over maar voer bij onderwerpen in ‘Jan Jansen onder Hoorn’.
  • Noteer alleen de plaatsnaam bij een persoon als deze ook echt vermeld staat. Bijvoorbeeld: Jan Jansen wonende te Berkhout en zijn minderjarige kinderen Aafje, Bert en Gijs. Noteer in dit geval alleen  Berkhout als woonplaats bij Jan, niet bij zijn kinderen.

 Heeft u vragen over de invoer? Stel dan uw vraag op de berichtenpagina of stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Opmerkelijk: Lucas Stokbroo
In maart hebben een aantal invoerders de akten met daarin de afhandeling van de nalatenschap van Lucas Stokbroo ingevoerd. Deze kantonrechter was een bekende naam naam voor veel invoerders en werd geregeld genoemd in akten.

Lucas Stokbroo werd in 1792 geboren. Op 23 maart in dat jaar werd hij in de Lutherse kerk in Hoorn gedoopt. Zijn ouders waren Pieter Stokbroo en Henrietta Catharina de Leeuw. Op 28 april 1825 trouwde Lucas met Antje van der Straaten. Op dat moment was hij commies-griffier bij de rechtbank. Later werd hij kantonrechter. De kinderen van Antje en Pieter kregen een dubbele achternaam: Van der Straten Stokbroo. Treurig genoeg moest het echtpaar drie jonge kinderen begraven, zij werden nog geen één jaar oud. Gelukkig haalden twee kinderen wel de volwassenheid.  

Antje en Pieter hadden het financieel goed. Pieter had genoeg financiële middelen om zicht te wijden en wat ongetwijfeld zijn passie was: verzamelen. Zijn rijke en zeer uitgebreide privéverzameling had hij ondergebracht in een apart pand in Hoorn. Op afspraak mochten mensen komen kijken in dit ‘museum van antiquiteiten, liefhebberijen en kunstvoortbrengselen’. Het privémuseum moet een goede naam hebben gehad; Koning Willem II kwam in 1842 op bezoek.

Op 27 februari 1867 overleed Lucas. Lucas werkte door tot vlak voor zijn overlijden. In een akte van 19 februari wordt hij nog vermeld. Weduwe Antje besloot de uitgebreide privécollectie van haar man te laten veilen. Er werden vier catalogi gemaakt waarin de duizenden objecten die Lucas tijdens zijn leven had verzameld werden beschreven. En zo verspreidde de collectie van Lucas zich over de wereld.

De akten over de nalatenschap van Lucas Stokbroo zijn terug te vinden in het notariële archief. In de akten werden alle kopers genoteerd. Het is een behoorlijke lijst met namen, want ook alle kleine bedragen werden genoteerd. Bij een van de akten is ook de catalogus toegevoegd van de schilderijen, prenten etc. die Stokbroo had verzameld (vanaf scan 77).  Binnenkort verschijnt de invoer van deze akten op de website van het archief. Een complete catalogus van de verzameling van Stokbroo vond ik hier terug.

Een artikel over Lucas Stokbroo gepubliceerd in Elsevier kunt u hier lezen.

Sanne Maasbach
Tamara Tesselaar-Groot
projectleiding Compareerden voor mij

 

 

logo-VH

 

de-notaris2

chat loading...