VH-nieuwsbrief Compareerden voor mij (november 2022)

De dagen worden weer korter; we naderen het einde van het jaar 2022. Het was weer een bewogen jaar met veel thuiswerken en waarin jullie weer vele akten uit ons project doornamen. We sloten het eerste deel van het project af: alle notariële akten van de Westfriese dorpen tot 1915 zijn inmiddels door jullie geïndexeerd. Op de Blauwe Berg in Hoorn zijn we nog druk bezig om alle indexen op de akten van notarissen uit deze set te verwerken. Het ziet ernaar uit dat we voor het einde van dit jaar alle indexen van het eerste deel op de website van het Westfries Archief kunnen plaatsen, zodat het voor iedereen beschikbaar is.

Het was ook een bewogen jaar omdat onze collega Sanne aangaf dat ze een nieuwe baan gevonden had. Sanne was jarenlang een van de gezichten voor de Westfriese projecten op dit platform. We wensen haar heel veel succes met haar nieuwe baan!

Inmiddels zijn we op weg met een tweede deel van het project. Nu zijn de akten van de steden Enkhuizen, Hoorn en Medemblik tot 1915 aan de beurt. De akten van een aantal notarissen zijn inmiddels alweer helemaal afgerond en ook die indexen gaan we binnenkort plaatsen.

Projectleiding
De projectleiding is sinds begin deze maand gewijzigd. Twee medewerkers van het Westfries Archief zijn inmiddels aangesloten. Linda werkt al enkele jaren bij het Westfries Archief en was eerder als expert betrokken bij voorgaande projecten. Patrick is nu aangesloten als expert en lost via de achterkant een groot deel van de laatste probleemmeldingen op.
Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag zijn we aanwezig op het forum.

Statistieken
Momenteel staat de meter van de statistieken op 30% ingevoerd en gecontroleerd. Deze 30% is gebaseerd op het totaal aantal verwachtte akten van alle drie de delen van het project samen. Het is een schatting, we weten nu nog niet hoeveel akten er bijvoorbeeld in deel 3 van het project zitten. Dat wordt pas duidelijk na het knippen van de akten. We zijn van plan om het metertje aan te passen naar het aantal akten van dit deel van het project, deel 2. Binnenkort zullen de statistieken dus veranderen, dit zullen we dan uitleggen in een nieuwsbericht.

VH-statistiek

Veelgemaakte fouten
De controleurs merken dat in het project vaak dezelfde fouten worden gemaakt. We zijn deze maand weer gestart met het versturen van feedback op akten die na 1 oktober jl. zijn ingevoerd. Heeft u nog geen feedbackmail ontvangen, maar wilt u wel graag feedback ontvangen? Stuur dan een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en dan kijken wij naar uw invoer.

Deze tips willen we graag aan iedereen meegeven:

Plaatsnamen
Als voor een plaatsnaam ‘onder’ staat (voorbeeld: onder Hoorn, onder gemeente Enkhuizen) voer dan niet de plaatsnaam in, het veld blijft leeg. Met ‘onder’ werd bedoeld dat de persoon of object zich bevond in bijvoorbeeld een buurtschap die viel onder de genoemde stad of dorp. De persoon of object bevond zich dus niet per se in de genoemde stad of dorp. Noteer wel bij onderwerpen het betreffende object of persoon en de plaatsnaam, bijvoorbeeld Jan Jansen onder Hoorn.

Instanties
Instanties zijn namen van bedrijven, organisaties, banken, kerkgenootschappen etc. Ook deze voeren we in. Plaats ze onder ‘onderwerpen’. Neem de naam van de instantie letterlijk over. Staat er een persoonsnaam in de instanties? Trek dan een kader om de naam en voer deze in als persoonsnaam. Noteer bij onderwerpen de volledige naam van de instantie.

Objecten
Voer de omschrijving van de staatnamen in bij het onderwerp. Voorbeeld: in de akte staat het zuiderdeel van de Molenweg. Noteer als straatnaam Molenweg. Noteer bij onderwerpen het object of de persoon en vervolgens de beschrijving van de straat. Bijvoorbeeld: Jan Jansen in het zuiderdeel van de Molenweg of Huis en erf aan het zuiderdeel van de Molenweg. Neem de beschrijving in de akte letterlijk over.

Opmerkelijk
Een opmerkelijke akte uit 1844 waarin sprake is van een brommer.
Een goudsmid in Hoorn had, volgens de boedelbeschrijving, een brommer in zijn stal. De deelnemer dacht in eerste instantie aan een brommer zoals wij deze nu kennen. Dat is best bijzonder voor 1844, maar wel een beetje vroeg. Google werd geraadpleegd en uiteindelijk bleek het te gaan om een soort koets.
brommer 

 

 

logo-VH

 

de-notaris2

chat loading...