Erven en schenken

Het werk van het Westfries Archief kunt u op diverse manieren ondersteunen. Bijvoorbeeld als vrijwilliger of door donateur te worden van de Stichting Vrienden van het Westfries Archief.

U kunt het Westfries Archief ook steunen door het doen van een schenking of door het opnemen van de Stichting Vrienden van het Westfries Archief in uw testament. Hiervoor gelden wel enige spelregels. Hieronder zetten wij de voornaamste zaken op een rij.

De eenmalige schenking
Hierbij schenkt u eenmalig een bedrag. Wanneer het totaalbedrag aan giften tussen de 1% en 10% van uw drempelinkomen bedraagt, heeft u recht op belastingaftrek. De hoogte van uw fiscale voordeel is afhankelijk van uw inkomen.

De periodieke schenking
De giften kunt u aftrekken als u periodieke uitkeringen schenkt die berusten op een verplichting die bij notariƫle akte is aangegaan. Bovendien moet u de uitkeringen gedurende 5 of meer jaren minimaal eens per jaar betalen. Voor deze giften geldt geen drempel en geen maximum. Ook hier geldt weer dat de hoogte van uw fiscale voordeel afhankelijke is van uw inkomen.

Legaat of Erfstelling
U kunt de Vrienden van het Westfries Archief opnemen in uw testament in de vorm van een legaat of een erfstelling. In het eerste geval laat u een bepaald bedrag aan geld of bepaalde goederen na. In het tweede geval benoemt u de Vrienden van het Westfries Archief tot erfgenaam. Voor het opmaken van uw testament dient u zich tot uw notaris te wenden.

Het doen van een schenking of het opnemen in uw testament van de Vrienden van het Westfries Archief is een grote stap. Wij adviseren u daarom contact op te nemen met uw notaris en/of belastingadviseur.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de stichting via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefoonnummer 0229-282500.

 

vrienden2
De eerste aankoop van de stichting: een kaart van Enkhuizen uit 1823.

Vrienden1
De schenking van dit bijzondere liedjesboek uit 1650 kwam tot stand dankzij bemiddeling van de stichting.

chat loading...