De kaartboeken van het Burgerweeshuis in Hoorn

Hoorn had in het verleden verschillende weeshuizen. Eén van deze weeshuizen was het Burgerweeshuis. Ook wel bekend als het Protestantse Weeshuis. Het weeshuis werd opgericht in 1531, in 1574 werd het gevestigd in het voormalige St. Maria-klooster.
Het weeshuis had vele bezittingen. De stukken land in bezit van het weeshuis werden in 1647 en later in 1683 opgenomen in een kaartboek. In de kaartboeken staan alle percelen afgebeeld die in bezit waren van het weeshuis. De stukken land werden opgemeten door landmeters Pieter van der Meersch in 1647 en door Albert Jansen van Dam in 1683. Bij elke tekening van een perceel staan de afmetingen en de belendingen vermeld. De prachtige, kleurige afbeeldingen bij de percelen maken de boeken bijzonder. Zo staan er bomen, eenden, vogels, honden, boerderijen en molens in.

U kunt de afbeeldingen van de percelen bekijken in onze beeldbank.
De kaartboeken zijn opgenomen in Oud Archief Hoorn onder inventarisnummers 2195 en 2196.

Hieronder zijn een aantal percelen uitgelicht.

65J210(33) Een bijzondere afbeelding staat bij een perceel in Wognum. Deze is vervaardig door Pieter van der Meersch. Onder een boom zit een vriendelijk paartje, zij heeft een blauw schort aan en hij heeft zijn hoed op zijn schoot. In een kleine cartouche staat de hartverwarmende tekst: “Vredsamich paer. Siet, hoe de eendracht soet twee harten bint tesaem, met blitschap, rust en vreed, dughdli[ck] Godt aengena[em].”

65j21033

65J209(18) Een andere bijzondere afbeelding staat bij een perceel ten noorden van de Bobeldijk en is vervaardigd door Albert Jansen van Dam. Bij het perceel staat een uitbundig cartouche met daarnaast vier weesjongens die landmetersgereedschap vasthouden. Op het perceel zelf is de Bobeldijk te zien met het huis en tuin bij de Berkhouter Brug.

65j20918

65J210(54) Een perceel bij Zwaag in de buurt met linksonder een tekening van een man die een boerderij passeert. Vervaardig door Pieter van der Meersch.

65j21054

 

de schatkistrechts

 

de schatkist 2

chat loading...