Agenda

<< December 2019 >> 
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  910111415
16171819202122
23242829
3031     
 
De studiezaal is open op dinsdag en vrijdag van 9.00-17.00 uur. 

Aanvragen van originele stukken kan tot 16.30 uur.

Gereserveerde stukken kunnen ook op maandag, woensdag en donderdag worden opgevraagd bij onze receptie, zodat u de stukken kunt inzien op onze studiezaal. Meer uitleg over het aanvragen van stukken vindt u hier.

Lancering Westfriesekaart.nl op 1 mei

4 april 2017

Maandag 1 mei lanceert het Westfries Archief een nieuwe website: Westfriesekaart.nl. Zoals de naam aangeeft gaat het om een website bestaande uit kaartmateriaal van Westfriesland (oostelijke gedeelte). Het Westfries Archief heeft samenwerking gezocht met Mapping History (o.a. van de Haagse kaart en de Westland Kaart) voor het maken van vijf digitale kaarten uit de twintigste eeuw van Westfriesland. Hiervoor zijn bestaande topografische kaarten gebruikt. Deze zijn digitaal hertekend in dezelfde lay-out en kleuren. Dit maakt vergelijking van de verschillende kaartbeelden heel eenvoudig.

De Westfriesekaart.nl laat de historische ontwikkeling van Westfriesland zien. Maar vooral is het een interactieve kaart, waarop punten kunnen worden gemarkeerd die van belang zijn voor de historie van Westfriesland. En bij die markeringen staan korte verhalen over de geschiedenis van het gebied. Daarnaast komt er van de locaties een afbeelding van toen en nu (via Google Streetview), zodat bezoekers van de website een beeld krijgen van de locatie.

Ieder jaar geeft een andere provincie in Nederland in mei vrijheid door. Dit jaar valt die eer de provincie Noord-Holland te beurt. Daarom start de Westfriesekaart.nl met het thema Tweede Wereldoorlog. Zo werken wij tevens mee aan de herdenking en viering van 4 en 5 mei. Drie schrijvers hebben voor ons al tientallen korte verhalen geschreven. Maar hiermee is de Westfriesekaart.nl niet klaar. De Westfriesekaart.nl wordt regelmatig bijgewerkt met nieuwe thema’s, verhalen en beeldmateriaal. En in de toekomst ook met nieuwe kaarten.

De Westfrieskaart.nl is voor alle erfgoedpartners interessant. Het is dé plek om Westfriese verhalen te verzamelen en op de kaart te zetten. De Westfriesekaart.nl gaan we gezamenlijk verder ontwikkelen.

De mooiste verhalen uit het verleden samen op

westfriesekaart