Agenda

<< December 2019 >> 
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  910111415
16171819202122
23242829
3031     
 
De studiezaal is open op dinsdag en vrijdag van 9.00-17.00 uur. 

Aanvragen van originele stukken kan tot 16.30 uur.

Gereserveerde stukken kunnen ook op maandag, woensdag en donderdag worden opgevraagd bij onze receptie, zodat u de stukken kunt inzien op onze studiezaal. Meer uitleg over het aanvragen van stukken vindt u hier.

Lezingen en rondleidingen in het WFA: een lang en gelukkig leven?

12 september 2017

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste historische evenement van Nederland. Het thema dit jaar is geluk. Tijdens de Maand van de Geschiedenis organiseert het Westfries Archief in Hoorn een speciaal programma. Het thema geluk komt tot leven met een lezing en een rondleiding over geluk in het dagelijks leven door de eeuwen heen.

logo MvdG

Van de geboorte van een kind tot het sluiten van een huwelijk: gelukkige hoogtepunten in een mensenleven. Maar geluk gaat vaak hand in hand met ongeluk. Door de hoge kindersterfte in voorgaande eeuwen was het niet ongewoon dat een geboorte snel werd gevolgd door een begrafenis. Huwelijken waren bindend en scheiden was alleen mogelijk bij overspel en kwaadwillige verlating (wanneer de echtgenoot met de noorderzon vertrok). Wat ooit begon met een mooie bruiloft kon uiteindelijk uitlopen op een ongelukkig huwelijk.

Nog veel meer voorbeelden over geluk en ongeluk hoort en ziet u tijdens de lezing en rondleiding. Zoals bijvoorbeeld de loterijbriefjes van een loterij in Grootbroek. Een grote brand in 1681 en 1694 verwoestte vele huizen. Om de herbouw van het dorp te kunnen betalen werd een loterij georganiseerd. De winnaars van de loterij ontvingen prachtige luxe goederen, zoals zilveren lepels, oliekannen en mosterdpotten. De gedupeerde inwoners ontvingen na de loterij een som geld om hun huizen weer op te bouwen.

MvdG1

De lezingen en rondleidingen vinden plaats op vrijdag 6, 13, 20 en 27 oktober in het Westfries Archief, Blauwe Berg 5C  in Hoorn. De lezing start om 14.00 uur. Na de lezing vindt een rondleiding plaats door de depots van het Westfries Archief. U kunt dan met eigen ogen bijzondere stukken zien die aansluiten bij het thema geluk. Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Vermeldt uw naam, welke datum u wilt komen en met hoeveel personen u komt. Aanmelden kan ook door te bellen naar 0229-282500. 
Update 09-10-2017: alle lezingen zijn volgeboekt; het is niet meer mogelijk om u op te geven.