Studiezaal weer open vanaf 2 juni

Vanaf dinsdag 2 juni kunt u weer onderzoek doen in het Westfries Archief. De inrichting van de studiezaal is aangepast om u op een veilige manier te kunnen ontvangen. Daarbij gelden enkele spelregels.
Lees meer...

Het Westfries Archief wil graag het tijdsbeeld van Westfriesland in Coronatijd vastleggen. Helpt u ons mee? Lees meer...

Agenda

<< Juli 2020 >> 
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  91112
141516171819
20212223242526
2728293031  
 

Archiefstukken Olfert de Vrij in Westfries Museum

12 november 2019

In het Westfries Museum is onlangs de tentoonstelling Koele Wateren geopend. De tentoonstelling bestaat uit een fraaie selectie schilderijen van het Rijksmuseum die water als thema heeft: water als vriend en vijand. In de tentoonstelling toont het museum ook een recente aanwinst, verrijkt met enkele archiefstukken uit het Westfries Archief.

Koele wateren

De recente aanwinst betreft een penschilderij van de Hoornse zeeschilder Olfert de Vrij (1635-1699) waarop een oorlogsfregat en enkele kleinere schepen in stormachtig weer zijn afgebeeld. Schilderijen van De Vrij zijn uiterst zeldzaam. Een tweede werk van hem hangt in het Staatliche Museen in Berlijn en van een derde schilderij is de huidige verblijfplaats onbekend.

Naar aanleiding van de verwerving van het schilderij heeft kunsthistoricus John Brozius onderzoek gedaan naar Olfert de Vrij in het Westfries Archief. Uit het onderzoek blijkt dat De Vrij de laatste tien jaar van zijn leven als provenier in het Sint Pietershof heeft gewoond. In dit wooncomplex kocht de schilder zich in voor een eenmalig bedrag waarna hij levenslang kost en inwoning genoot. Het archief van het Sint Pietershof wordt in het Westfries Archief bewaard en bevat een schat aan gegevens over deze instelling in de Gouden Eeuw en latere tijden.

In de publicatie ‘Met olieverf en penseel. Het leven en werk van de Hoornse penschilder mr. Olfert de Vrij’ doet Brozius verslag van zijn onderzoek.

Het Westfries Museum laat bij het recent verworven schilderij onder andere een resolutieboek van het Sint Pietershof en de begraafbrief van Olfert de Vrij zien.

De tentoonstelling Koele Wateren is in Hoorn te zien tot en met 16 februari 2020.