Agenda

<< Oktober 2022 >> 
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
       1  2
  3  4  5  6  8  9
10131516
172223
24272930
31      
 

Oorlogsfoto’s in stadhuis van Hoorn

6 maart 2020

Op donderdag 5 maart openden burgemeester Jan Nieuwenburg en Jan Osinga in het Hoornse stadhuis een expositie met drie bijzondere foto’s uit de Tweede Wereldoorlog.

De foto’s uit de collectie van het Westfries Archief zijn gemaakt door Jan Dirk Osinga en geven een indringend beeld van de bezetting en bevrijding van Hoorn.

 

Ze behoren tot de 25 meest bijzondere oorlogsbeelden in de provincie Noord-Holland en maken kans om uitgekozen te worden voor de nationale tentoonstelling de ‘Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s.’ Deze tentoonstelling is vanaf 30 maart te zien in de Tweede Kamer en staat in het teken van 75 jaar vrijheid.

 

Jan Osinga is de zoon van de fotograaf en toonde bij de expositieopening de camera waarmee zijn vader de foto’s in de oorlogsjaren heeft gemaakt. Hij gaf ook een korte toelichting op de drie foto’s.

 

IMG 0606

 

Burgemeester Jan Nieuwenburg: "Het zijn stuk voor stuk indrukwekkende foto’s. Ze vertellen de verhalen die niet bij iedereen bekend zijn, maar wel van grote invloed zijn geweest op het dagelijks leven in Hoorn. Dit jaar vieren we 75 jaar vrijheid en mede dankzij deze beelden blijft het verleden zichtbaar."

 

De foto’s zijn de komende tijd te zien in de publiekshal van het Hoornse stadhuis.

chat loading...