Agenda

<< December 2022 >> 
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
     1  2  3  4
  5  6  7  81011
12131415161718
19202122232425
2728293031 
 

Een andere Open Monumentendag

12 september 2020

De Open Monumentendag in Westfriesland is in 2020 anders dan in voorgaande jaren. Als gevolg van COVID-19 blijven veel monumenten gesloten. De comités in Enkhuizen, Stedebroec en Koggenland hebben wel programma’s met openstellingen, rekening houdend met de coronamaatregelen. In de gemeente Medemblik is gekozen voor een andere benadering. Door middel van vijf filmpjes worden monumenten digitaal in de schijnwerpers gezet.

Van eendenkooi tot voormalig raadhuis
De filmpjes laten zien dat de diversiteit aan monumenten groot is. Zo wordt de eeuwenoude eendenkooi in Zwaagdijk-Oost onder de aandacht gebracht. Kooiker Johan Smit legt uit en laat zien wat een eendenkooi is. In Midwoud vertelt filmconcertpianist Yvo Verschoor over zijn huis dat vroeger een gemeentehuis was maar nu als concertzaal dienst doet. In een ander filmpje wordt de kijker meegenomen naar de weilanden ten noorden van Wognum. Daar ligt een verscholen complex van sluisjes. In monumentendorp Twisk is aandacht voor de doopsgezinde kerk en de voormalige meisjesschool. Evenals het voormalige gemeentehuis van Midwoud zijn deze gebouwen ontworpen door A.T. van Wijngaarden, in de negentiende eeuw stadsarchitect van Medemblik.

Huis Midwoud

 

Westfries Archief
Voor de filmpjes zijn ook opnames in het Westfries Archief gemaakt. In het archief is over de meeste monumenten in oostelijk Westfriesland wel informatie te vinden. Dat kan gaan om een ontwerptekening of documentatie over de totstandkoming, het eigendom en het gebruik van een bouwwerk. Een mooi voorbeeld is een brief van dijkgraaf Cornelis Donker die verklaart hoe de gemeente Medemblik aan twee grote barometers uit 1878 komt. Ook een ontwerptekening van architect Van Wijngaarden uit de archiefcollectie komt in beeld.

Klik hier om de vijf filmpjes van de Open Monumentendag in Medemblik te bekijken.

 

 

chat loading...