Studiezaal weer open vanaf 2 juni

Vanaf dinsdag 2 juni kunt u weer onderzoek doen in het Westfries Archief. De inrichting van de studiezaal is aangepast om u op een veilige manier te kunnen ontvangen. Daarbij gelden enkele spelregels.
Lees meer...

Het Westfries Archief wil graag het tijdsbeeld van Westfriesland in Coronatijd vastleggen. Helpt u ons mee? Lees meer...

Agenda

<< Juli 2020 >> 
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  91112
141516171819
20212223242526
2728293031  
 

Kadaster Archiefviewer

5 september 2019

Er is goed nieuws voor onderzoekers die kadastrale leggers willen raadplegen. Het Westfries Archief heeft een abonnement op de Kadaster Archiefviewer.

De Dienst voor het Kadaster heeft onder meer alle kadastrale leggers vanaf 1832 van geheel Nederland (rijksexemplaren) gescand en doorzoekbaar gemaakt.

Met de online Archiefviewer is in de studiezaal van het WFA digitaal onderzoek te doen in de volgende bronnen:

  • registers 71: hulpregisters met vervallen en nieuwe kadastrale perceelnummers, met verwijzingen naar de kadastrale leggers
  • kadastrale leggers vanaf 1832: registers waarin per kadastrale gemeente de eigendomssituatie is beschreven
  • hulpkaarten: kaarten op schaal met de begrenzing van nieuw gevormde kadastrale percelen
  • veldwerken: door landmeters ter plaatse gemaakte schetsen met meetgegevens

 

Bij het WFA zijn niet alle kadastrale leggers vanaf 1832 te vinden. Van enkele gemeenten in ons werkgebied begint de oudste serie pas in 1877. In de Archiefviewer zijn de bij het WFA ontbrekende series wel ter inzage. De viewer is beschikbaar op de computers in de studiezaal.

Archiefviewer 

De kadastrale administratie is soms moeilijk te doorgronden. Om de Archiefviewer te kunnen gebruiken, is het volgen van een korte introductiecursus (twee uur) noodzakelijk. Per cursusmiddag is plaats voor vier personen. Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..