Corona

De studiezaal is vanaf 6 juli 2021 van dinsdag tot vrijdag open op afspraak Lees meer...

Het Westfries Archief wil graag het tijdsbeeld van Westfriesland in Coronatijd vastleggen. Helpt u ons mee? Lees meer...

Klik
hier om de collectie in te zien.

Agenda

<< September 2021 >> 
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
 

Geschiedenislokaal Westfriesland: Slavernij

29 januari 2021

Op de website Geschiedenislokaal Westfriesland is het thema Slavernij uitgebreid. Archiefstukken, afbeeldingen en andere bronnen laten zien dat Westfriezen bij de trans-Atlantische slavenhandel waren betrokken. Daarnaast worden bronnen over slaafgemaakte Westfriezen in Noord-Afrika gepresenteerd.

 

Wat is Geschiedenislokaal?

Geschiedenislokaal is een educatief platform waar archieven en andere erfgoedinstellingen historische bronnen op een aantrekkelijke manier aanbieden. Het Westfries Archief is sinds 2020 bij dit initiatief aangesloten. De bronnen zijn per thema geordend. Elke bron is voorzien van een toelichting en context zodat leerlingen en docenten er snel mee aan de slag kunnen. Het platform is vooral gericht op gebruik in het voorgezet onderwijs. De bronnen kunnen worden gebruikt voor lessen, werkstukken en presentaties.

 

Nieuwe bronnen en thema’s

Naast het thema Slavernij zijn op Geschiedenislokaal Westfriesland de thema’s Tweede Wereldoorlog en Besmettelijke ziekten beschikbaar. In de loop van 2021 worden meer bronnen en thema’s toegevoegd. Het eerste nieuwe thema is al op de website zichtbaar: Westfriezen op zee. In dit thema staat de relatie tussen Westfriesland en de zeevaart centraal. Tot ver in de achttiende eeuw waren scheepvaart en visserij belangrijke bedrijfstakken in de regio. Niet alleen in Hoorn, Enkhuizen en Medemblik maar zeker ook in de dorpen.

 

1U3

 

Welkom

Heeft u belangstelling voor de geschiedenis van Westfriesland maar bent u geen docent of leerling? Ook dan bent u uiteraard welkom op de website. Misschien kent u wel een aansprekend archiefstuk uit onze collectie dat een thema op Geschiedenislokaal Westfriesland verrijkt. Laat het ons weten!

 

Klik hier om Geschiedenislokaal Westfriesland te bezoeken.

chat loading...