Openingstijden

Het Westfries Archief is open van 10-17 uur.
Op woensdag en donderdag kunt u alleen op afspraak terecht. Uw gereserveerde stukken liggen dan voor u gereed ter inzage.
Op dinsdag en vrijdag kunt u ook zonder afspraak terecht. Wij raden echter aan om stukken van tevoren te reserveren, zodat uw bezoek voorbereid kan worden.

 

Agenda

<< Mei 2022 >> 
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
 

Nationale Molendag: nieuwe molens op Westfriese kaart

13 mei 2022

Dit weekend, op 14 en 15 mei, zijn de Nationale Molendagen. Honderden molens verspreid over Nederland openen hun deuren voor bezoekers. Speciaal voor de molendagen is een nieuw thema toegevoegd op de Westfriese Kaart: molens in Westfriesland. Wilt u meer weten over de molens in Westfriesland, waar ze stonden en het verhaal achter de molen? Kijk dan op de Westfriese Kaart.

molendag

Molens hebben eeuwenlang een bijzonder landschappelijk element gevormd. Bovendien hadden zij een belangrijke waterstaatkundige of economische functie. Ontdek op www.westfriesekaart.nl waar de molens in Westfriesland stonden. Behalve het nieuwe thema molens, is de Westfriese Kaart ook uitgebreid. Er zijn kaarten uit 1650, 1750 en 1850 toegevoegd. In totaal staan er nu acht kaarten op de website, van 1650 t/m 2016. Zie op de kaarten welke molens in de loop der tijd in Westrfriesland stonden en hoe het landschap veranderde. Zoom in op een kaart om de molens te zien. De molens hebben een kleurtje: blauw voor watermolens, wit voor meelmolens en zwart voor de industriemolens. Bij een aantal molens is ook een verhaal en een foto geplaatst. Dit is slechts een begin, regelmatig worden nieuwe verhalen toegevoegd.

molendag2 
Op de Westfriese Kaart kunt u nog veel meer informatie, foto’s en verhalen over Westfriesland vinden. De thema’s industrialisatie, onderwijs en Tweede Wereldoorlog zijn zeker de moeite van het bekijken waard. Alle verhalen op de Westfriese Kaart zijn geschreven door onze schrijfgroep, een enthousiaste groep vrijwilligers. Wilt u ook verhalen schrijven voor de Westfriese Kaart of heeft u een verhaal over een molen? Stuur dan een bericht naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij nemen uw verhalen over Westfriesland graag op! 

chat loading...