Studiezaal weer open vanaf 2 juni

Vanaf dinsdag 2 juni kunt u weer onderzoek doen in het Westfries Archief. De inrichting van de studiezaal is aangepast om u op een veilige manier te kunnen ontvangen. Daarbij gelden enkele spelregels.
Lees meer...

Het Westfries Archief wil graag het tijdsbeeld van Westfriesland in Coronatijd vastleggen. Helpt u ons mee? Lees meer...

Agenda

<< Augustus 2020 >> 
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
1112131516
181920212223
24252627282930
31      
 

Klaas Jan Bierman biedt handschrift Dirk Leegwater aan

20 september 2013

We zijn erg blij met de schenking van het originele manuscript van “Herinneringen en overdenkingen uit de ervaringen mijns levens” van Dirk Leegwater. Zijn nazaat Klaas Jan Bierman had het in zijn bezit en wilde het veilig stellen voor de toekomst. Met reden: het handschrift overleefde al een eens boerderijbrand. De familie bewaarde waardevolle documenten, waaronder de herinneringen van Dirk, in de doofpot. Toen er brand uit brak in de boerderij brachten de bewoners als eerste deze doofpot in veiligheid.

Bierman biedt boekje aan

Yolande Hentenaar van het Westfries Archief neemt het boekje in ontvangst van de heer Bierman.

Dirk Leegwater zag het levenslicht op 30 mei 1818 in Berkhout en overleed op 18 april 1912 in Obdam. Hij bestierde een schuitenmakerij vlakbij de grenspaal tussen Hensbroek en Obdam en was actief betrokken bij de gemeenschap. Vooral ter lering stelde hij belevenissen uit zijn lange leven op schrift voor zijn kinderen. Hij liet vijf exemplaren drukken, voor elk van zijn kinderen één. Het Westfries Archief bezit een kopie van de gedrukte versie. Daarnaast bevindt zich in de collectie Koeman een getypte versie van het manuscript.
Titelpagina
Titelpagina van het boekje...

Dirk nam de dingen uit zijn omgeving goed in zich op en kon ook nog eens goed schrijven. Hierdoor is dit verhaal een belangrijk document over de geschiedenis van Obdam en omgeving. Het is een van de weinige ego-documenten uit de streek die het Westfries Archief rijk is en vormt dan ook een prachtige aanvulling van onze collectie.

Dirk Leegwater
Dirk Leegwater (Berkhout 1818 - Obdam 1912).
grafsteen Dirk Leegwater
Steen op het graf van de familie Leegwater op de algemene begraafplaats te Obdam.