Openingstijden

Het Westfries Archief is open van 10-17 uur.
Op woensdag en donderdag kunt u alleen op afspraak terecht. Uw gereserveerde stukken liggen dan voor u gereed ter inzage.
Op dinsdag en vrijdag kunt u ook zonder afspraak terecht. Wij raden echter aan om stukken van tevoren te reserveren, zodat uw bezoek voorbereid kan worden.

Agenda

<< Juni 2022 >> 
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
272930   
 

Reizende 1572-expositie gestart

15 juni 2022

Sinds april reist door Westfriesland een tentoonstelling over de Geboorte van Nederland. Koggenland en Enkhuizen zijn de eerste gemeenten waar deze tentoonstelling te zien is.

In de tentoonstelling staan de gebeurtenissen in 1572 centraal. Dat jaar wordt gezien als een keerpunt in de Tachtigjarige Oorlog. Tal van steden in het huidige Nederland keerden zich toen tegen het gezag van de Spaanse koning.

Op 17 juli 1572 vond de Eerste Vrije Statenvergadering in Dordrecht plaats. Daar spraken vertegenwoordigers van twaalf Hollandse steden hun steun uit aan Willem van Oranje. Onder hen waren ook afgevaardigden van Enkhuizen, Hoorn en Medemblik. Velen zien de Eerste Vrije Statenvergadering als een eerste stap in de Geboorte van het Nederland.

Nu, 450 jaar later, trekken Nederlandse gemeenten gezamenlijk op om hierbij stil te staan. Speciaal voor de gelegenheid ontwikkelde het Dordrechts Museum een tentoonstelling die uit vier grote cijfers bestaat. Ze vormen samen het jaartal 1572 en vertellen het verhaal over het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Ook wordt een relatie met het heden gelegd. Daarbij staan vier waarden centraal: vrijheid, verdraagzaamheid, verscheidenheid en verbondenheid. 

Opening 1572-expo Enkhuizen

De 1572-expositie in Enkhuizen. Foto: Stichting Comite 21 mei 1572.

 

Als aanvulling op de vier cijfers heeft het Westfries Archief zeven panelen laten ontwikkelen. Die vertellen over gebeurtenissen in de zeven Westfriese gemeenten in de jaren 1572-1573. Het zijn eigentijdse kunstwerken, gebaseerd op historische bronnen. Bezoekers van de expositie kunnen een hoofd of arm door het paneel steken en worden zo zelf onderdeel van een historisch tafereel.

 

Paneel Koggenland

Paneel van de gemeente Koggenland. Illustratie: Aart-Jan Venema.

 

De expositie in Koggenland is nog tot en met vrijdag 24 juni te zien in het gemeentehuis in De Goorn. Ze staat opgesteld voorbij de centrale hal en de raadszaal. Bij binnenkomst in het gemeentehuis houdt u links aan. Aanmelden bij binnenkomst is niet nodig. Eind juni reist deze opstelling door naar Medemblik.

Ook in Enkhuizen is de expositie binnenkort weer te zien. In april en mei mocht ze zich al in veel belangstelling verheugen. Toen stonden de vier cijfers en het Enkhuizer paneel in het stadhuis opgesteld. Momenteel wordt hard gewerkt aan een nieuwe opstelling in de Westerkerk. Die is vanaf juli te bezoeken.

Voor een uitgebreid landelijk activiteitenprogramma en nadere informatie rond de Geboorte van Nederland kunt u hier terecht.

Hier vindt u een overzicht van alle activiteiten in Westfriesland.

chat loading...