Agenda

<< Februari 2024 >> 
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
26272829   
 

Nieuwe website met Nederlands kronieken

2 februari 2024

Vorige week lanceerde de Universiteit van Leiden een website met meer dan 200 Nederlandstalige kronieken. De kronieken dateren van 1500 tot 1850 en komen uit alle hoeken van Nederland en België; het gebied van Ameland tot Ypres (Ieper). Ze werden getranscribeerd met behulp van artificiële intelligentie en zijn nu online doorzoekbaar via https://kronieken.transkribus.eu/

De kronieken bevatten een schat aan informatie over het dagelijkse leven in die periodes. Kronieken beschrijven namelijk chronologisch gebeurtenissen uit het heden en verleden, vaak met een lokale focus. Zo zijn er stads- en dorpskronieken. Een kroniek houdt het midden tussen het moderne Twitter en een dagboek: een kroniekschrijver vertelt wat hij of zij zelf interessant vindt. Dat zijn niet enkel klachten over de barre winter, of verzuchtingen over de voedselprijzen die blijven stijgen, maar ook verslag van een bloedige moord of hoe de beeldenstormers een kerk onderhanden namen.  

De Kronieken website bevat twee kronieken van het Westfries Archief: de Kroniek van Medemblik en de Kroniek van Klaas van Voorst over Hoorn. Bladeren door de Kroniek van Medemblik kan hier, en voor de Kroniek van Klaas van Voorst hier. Hoorn is een van de best beschreven plaatsen, met meer dan 3000 pagina’s in verschillende kronieken. Het Westfries Archief gaat bovendien nog een stapje verder met de Kroniek van Klaas van Voorst. Deze kroniek is al getranscribeerd met behulp van artificiële intelligentie, en deze transcripties worden nu door een team van toegewijde vrijwilligers nagekeken en gecorrigeerd. Over enkele maanden willen we de verbeterde versie aan het grote publiek voorstellen.  

kronieken 
Deze groep vrijwilligers werkt momenteel aan het transcriptieproject Van Voorst.

 

 

chat loading...