Agenda

<< Mei 2024 >> 
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
 

Polderen in Westfriesland: lezing 1 mei over oude kaarten

19 april 2024

* *  Wegens afwezigheid van de spreker gaat de lezing op 1 mei niet door. Onder voorbehoud wordt deze lezing verplaatst naar woensdag 8 mei!  * *

Op woensdagmiddag 1 mei aanstaande geeft archivaris Jan de Bruin nogmaals de lezing over polders op oude kaarten. De lezing is onderdeel van een serie activiteiten die het Westfries Archief organiseert onder de titel ‘Polderen in Westfriesland’.

Polderen in Westfriesland
Dit jaar is het 400 jaar geleden dat de Baarsdorpermeer werd drooggemalen. Het binnenmeer werd getransformeerd in landbouwgrond. Daarmee behoort deze polder tot de oudste droogmakerijen in Westfriesland. Bij de verjaardag van de Baarsdorpermeer zal uitgebreid worden stilgestaan, niet in de laatste plaats door de polderbewoners zelf.
In het Westfries Archief is een mini-expositie over de droogmaking van de Baarsdorpermeer. Daarnaast organiseert het archief drie lezingen over polders en droogmakerijen in Westfriesland.

Polders op oude kaarten
Het Westfriese landschap lijkt vlak. Maar als je goed kijkt, zie je overal subtiele hoogteverschillen. Een weg kan een dijkje zijn, op de grens van twee polders. Een sloot is misschien een afwatering naar het Markermeer of het IJsselmeer. Aan de hand van prachtige oude kaarten vertelt Jan de Bruin over de boeiende geschiedenis van de polders in Westfriesland. Die gaat soms terug tot de late Middeleeuwen.

De lezing op woensdag 1 mei begint om 15.00 uur in het Westfries Archief, Blauwe Berg 5c, 1625 NT Hoorn. Toegang is gratis. Wel graag aanmelden (maximaal voor 2 personen) via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De expositie in het Westfries Archief is voor en na de lezing nog te bezichtigen.

 

Kaart Baarsdorpermeer Zeventiende-eeuwse kaart van de Baarsdorpermeer. (Westfries Archief)

chat loading...