Corona

De studiezaal is open op afspraak. Lees meer...

Het Westfries Archief wil graag het tijdsbeeld van Westfriesland in Coronatijd vastleggen. Helpt u ons mee? Lees meer...

Klik
hier om de collectie in te zien.

Agenda

<< November 2020 >> 
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
 

Proef Noord-Holland

6 november 2012

Oneindig Noord-Holland is op zoek naar historische recepten voor de bijzondere kookwedstrijd Proef Noord-Holland. Doe mee en maak kans op een masterclass van een sterrenchef. Het recept van de winnaar wordt opgenomen in het kookboek ‘Historische reisgids Proef Noord-Holland’. Negen Noord-Hollandse sterrenchefs en een historica stellen dit boek samen. Zij selecteren recepten uit historische kookboeken uit de collectie van de Universiteit van Amsterdam en steken deze in een eigentijds culinair jasje. In januari, tijdens het event Kookboek van het Jaar, wordt de winnaar bekend gemaakt. Het kookboek zal in het voorjaar van 2013 verschijnen. 

Dus heeft u een geweldig recept van uw moeder, oma, opa of oudtante dat zo lekker is dat het deze wedstrijd makkelijk kan winnen? Doe dan mee en stuur in. Kijk voor meer informatie en het insturen van recepten op www.onh.nl/proefnoordholland.

Als voorproefje hebben wij in onze WFA-collecties gekeken. In de collectie Handschriften en losse Archivalia bevindt zich het kookboekje van Pietje Klein uit Enkhuizen. Het boekje heeft geen datum maar voorin staat geschreven ‘van school afgegaan 28 juli 1922’. Waarschijnlijk gebruikte Pietje dit kookschrift dus op school. Alle recepten in het boekje zijn handgeschreven. Het is ongeveer 100 bladzijden dik. 

ONH1

In het boekje staan veel simpele recepten, zoals ‘aardappels koken’ en ‘runderlapjes’. Maar ook de moeilijkere recepten komen aan bod, zoals recepten voor noga, oliebollen en vanillesaus. Naast hoofdgerechten staan er ook desserts en gebak in. Bijvoorbeeld een recept voor ‘kletskopjes’. Ook onbekende recepten komen voor, wie weet nog wat een ‘Turksche muts’ is? Of wie zou er nog zin hebben in ‘gestoofde sla’ met een kooktijd van een uur? 

Een leuk recept, al was het maar vanwege de naam, is ‘het stekelvarken’.

Benodigheden:

  • 750 ml melk
  • 20 gr maizena
  • 30 gr suiker
  • 4 eieren
  • half vanillestokje
  • 75 gr amandelen

 

Meng de maïzena met de eierdooiers en de suiker. Voeg een scheutje koude melk toe tot er een dun papje ontstaat. Breng de overige melk langzaam aan de kook met het vanillestokje. Giet het daarna voorzichtig bij het ei-maïzenapapje. Doe daarna alles weer terug in de pan en laat de vla drie minuten doorkoken. Laat de vla al roerende afkoelen en giet het in een schaal. Klop de eiwitten stijf met wat suiker. Garneer de vla met het opgeslagen eiwit. Versier het eiwit met de amandelen voor het stekelvarken-effect.

ONH2

Heeft u dit recept gemaakt? Dan horen we graag hoe het smaakte. Eventuele suggesties om het recept te verbeteren vernemen we ook graag. U kunt uw reacties achterlaten op de website van Oneindig Noord-Holland.