Agenda

<< December 2023 >> 
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
      1  2  3
  4  5  6  7  910
11121314151617
18192021222324
2728293031
 

Schilderijpresentatie: Huis te Warmelo - van schip naar schilderij

4 december 2023

Op vrijdagavond 15 december aanstaande presenteert maritiem kunstschilder Thijs Visser zijn portret van het fregat Huis te Warmelo. Hij vertelt over de voorstelling op het schilderij en hoe hij te werk is gegaan. Voorafgaand aan de schilderijpresentatie geeft Peter Swart van het Westfries Archief een korte inleiding over de achttiende-eeuwse bouwer van het schip.

 

Lees meer...

Boekpresentatie: Rond de Kaap - Isaac Le Maire contra de VOC

21 november 2023

* * De lezing is volgeboekt. Aanmelden is niet meer mogelijk. * *

 

Op donderdagmiddag 7 december aanstaande verzorgt de Vlaamse schrijver en journalist Tom Dieusaert een presentatie over zijn pas verschenen boek ROND DE KAAP. Hij vertelt over het gevecht van koopman Isaac Le Maire tegen de machtigste multinational van de zeventiende eeuw: de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC).

 

Lees meer...

NGV-lezing 16 november: Nieuwe mogelijkheden met historische data

13 november 2023

Anouk Schoemaker, operationeel manager bij het Westfries Archief, geeft een lezing over mogelijkheden met historische data. Bij het Westfries Archief is Anouk onder meer verantwoordelijk is voor digitalisering, informatie- en datamanagement. De lezing start om 19.30 uur en is georganiseerd door de NGV Noord-Holland Noord. Lezingen van de NGV Noord-Holland Noord worden gehouden bij het Westfries Archief.

Nieuwe mogelijkheden
Anouk bespreekt en toont hoe digitalisering en digitale toepassingen onze archieven steeds toegankelijker maken voor iedereen, onderzoek in een stroomversnelling brengen en leiden tot ontdekkingen en verbanden die anders wellicht voor altijd verborgen zouden blijven.

Iedereen werkt tegenwoordig online. Ook van archieven wordt verwacht dat alle gezochte informatie met één druk op de knop direct zichtbaar wordt, via het internet rechtstreeks naar de woon- of studeerkamer. Makkelijker gezegd dan gedaan om van al die kilometers papier, handgeschreven teksten en afbeeldingen een juiste weergave in liefst in historische en juiste context weer te geven. Datawetenschappen en kunstmatige intelligentie helpen ons dit doel te bereiken. Is menselijke handelen bij archiefonderzoek straks overbodig?

Toegang is gratis voor leden NGV, niet leden betalen € 5.-, Vrienden van het Westfries Archief betalen € 2,50.
Meer informatie over de lezing is op te vragen bij de NGV Noord-Holland Noord via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Westfriezen en de West: lezing Kisten vol ruilwaar

26 juli 2023

Op woensdagmiddag 2 augustus aanstaande geeft Beau Mulder een lezing over verzamelde objecten van twee Suriname-expedities. De lezing is onderdeel van een serie activiteiten die het Westfries Archief organiseert onder de titel ‘Westfriezen en de West’.

 

Lees meer...

Westfriezen en de West: lezing Westfriese slavenschepen

13 juli 2023

* * De lezing is volgeboekt. Aanmelden voor 19 juli is niet meer mogelijk. Op woensdagmiddag 9 augustus zal dezelfde lezing nogmaals worden gegeven!  * *

 

Op woensdagmiddag 19 juli aanstaande geeft Peter Swart een lezing over Westfriese slavenschepen. De lezing is onderdeel van een serie activiteiten die het Westfries Archief organiseert onder de titel ‘Westfriezen en de West’.

 

Lees meer...

chat loading...