Agenda

<< Februari 2023 >> 
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  91112
131415171819
20212223242526
2728     
 

Lezing Willem van Oranje in brieven

4 april 2022

Lezing Henk van Nierop in de Grote Kerk van Edam
Op zondag 24 april zal emeritus hoogleraar Nieuwe Geschiedenis Henk van Nierop een lezing verzorgen in de monumentale Grote Kerk van Edam. Deze voordracht maakt deel uit van de lezingencyclus die het Waterlands Archief samen met het Westfries Archief dit jaar organiseert. Van Nierops publicaties gaan vooral over de Nederlandse Opstand en de Gouden Eeuw. Hij is bekend van boeken als Het verraad van het Noorderkwartier en De vernuftige etser. Het scandaleuze leven van Romeyn de Hooghe.

Willem van Oranje in brieven
De lezing van Van Nierop zal onder meer gaan over een nieuw boek waarin veertig brieven van en aan Willem van Oranje in 1572 zijn opgenomen. Deze publicatie werd op 24 maart jl. aan koning Willem-Alexander aangeboden in Brielle. Op die dag was de officiële start van het landelijke herdenkingsjaar 1572, de Geboorte van Nederland. Van Nierop maakt deel uit van de redactie van dit boek en is ook een van de auteurs. Hij zal in zijn lezing vertellen over de totstandkoming van deze publicatie en over de situatie in het Noorderkwartier in 1572. Zowel uit de collectie van het Waterlands Archief als die van het Westfries Archief is een brief in dit boek over Willem van Oranje opgenomen.

Cover boek Willem van Oranje

Lezingencyclus
Van Nierop zal in Edam de aftrap geven van de lezingencyclus van de twee archiefinstellingen. Deze eerste lezing wordt i.s.m. de gemeente Edam-Volendam georganiseerd. De entree is gratis en na afloop van de lezing is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Tijdens de inloop kunt u een drankje nuttigen op kosten van de organisatie en na de lezing zijn consumpties voor eigen rekening.

U kunt zich voor deze lezing bij het Waterlands Archief opgeven: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. o.v.v. 'Lezing Henk van Nierop'. Geef daarbij ook aan met hoeveel mensen u komt. Wees er snel bij, want er is een beperkt aantal zitplaatsen beschikbaar!

chat loading...