Studiezaal weer open vanaf 2 juni

Vanaf dinsdag 2 juni kunt u weer onderzoek doen in het Westfries Archief. De inrichting van de studiezaal is aangepast om u op een veilige manier te kunnen ontvangen. Daarbij gelden enkele spelregels.
Lees meer...

Het Westfries Archief wil graag het tijdsbeeld van Westfriesland in Coronatijd vastleggen. Helpt u ons mee? Lees meer...

Agenda

<< Juli 2020 >> 
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  91112
141516171819
20212223242526
2728293031  
 

Verslag NGV-lezing De familie Van Nassau Zuilenstein; the naughty Nassau’s

5 februari 2016

De heer A. Hogendoorn gaf op donderdag 28 januari jl. een lezing over De familie Van Nassau Zuilensteijn. De organisatie was in handen van de NGV Oostelijk Westfriesland.
Kenners van het Oranjehuis zeggen dat er vrijwel niets bekend is van de familie Nassau van Zuilensteijn, ook wel bekend als the naughty Nassau’s. Voor de heer Hogendoorn was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar gegevens. Na een grondig onderzoek kwam hij tot de conclusie dat er genoeg informatie over deze familie is te vinden.

Het verhaal begint met de enige erkende bastaardzoon van Frederik Hendrik, Frederik van Nassau Zuilensteijn. Frederik is rond 1623 geboren. Van zijn vader ontving hij kasteel Zuilensteijn in Leersum. Frederik was de gouverneur van zijn neef stadhouder Willem III. Dankzij het feit dat Willem III functies binnen de familie wilde houden heeft Frederik belangrijke posten bekleed (ook in de Betuwe). Tijdens de slag bij Woerden sneuvelde hij. De zoon van Frederik is met koning-stadhouder Willem III naar Engeland gegaan en verwierf daar een hoge positie en gigantische rijkdom. Nazaten speelden een beslissende rol bij de aanleiding voor de vrijheidsoorlog van de Noord-Amerikanen. Ook het feit dat de Falklandeilanden Brits zijn, is voor een belangrijk deel te danken aan één van de leden van deze familie. Spreker liet veel “Naughty Nassau’s” de revue passeren. Hij wist veel interessante bijzonderheden te vermelden. Hij illustreerde zijn verhaal met mooie plaatjes.