Agenda

<< Januari 2020 >> 
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
 
De studiezaal is open op dinsdag en vrijdag van 9.00-17.00 uur. 

Aanvragen van originele stukken kan tot 16.30 uur.

Gereserveerde stukken kunnen ook op maandag, woensdag en donderdag worden opgevraagd bij onze receptie, zodat u de stukken kunt inzien op onze studiezaal. Meer uitleg over het aanvragen van stukken vindt u hier.

Noordse stenen en schapenkeutels, de dijksafari van de Vrienden van het Westfries Archief

23 mei 2019

Op donderdag 16 mei vertrokken 41 leden van de Vrienden vanuit het Westfries Archief om een blik op de Markermeerdijk te werpen voordat deze grondig wordt verbouwd. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) staat aan het begin van een grote operatie om de oude zeedijk hoogwaterbestendig te maken. Het doel van de excursie was het bekijken een aantal historische elementen van de zeedijk en het ons op de hoogte te laten stellen van de op stapel staande ingreep.

Daarom was de eerste pleisterplaats de grote bouwkeet van het HHNK bij Katwoude. Hier vertelde archeoloog Jan Willem Oudhof over de resultaten en mogelijkheden voor archeologische onderzoek ter land en ter zee. Archivaris Jan de Bruin volgde met historische en cartografische uitleg over de dijk. Daarna reed het gezelschap langs de Zeevangskeukendijk en zag de wielen aan de landzijde. Na Warder te zijn gepasseerd, bezocht het gezelschap de uitstroom ten zuiden van Etersheim. Buitendijks werden de Noordse stenen en de resten van laatmiddeleeuwse grafzerken, die als dijkversterking in de negentiende eeuw waren gebruikt, bekeken. Ondergetekende gaf tekst en uitleg. Een deel van het gezelschap vervolgde de tocht te voet over de kruin van de dijk bijna tot aan de dijktrap. Om nog niet verklaarde reden sloeg het gezelschap opeens rechtsaf om in plaats van ordelijk de trap te nemen de toch wel steile glooiing van de dijk af te klimmen of…te glijden. Gelukkig stonden deze doorgewinterde Westfriezen allemaal later veilig op het asfalt.

vrienden 1

Na een royale boerenlunch geserveerd in De Breek, een schilderachtige plek naast de molen van Etersheim, hield archeoloog Sander Gerritsen een inleiding over het onderzoek van dit verdwenen dorp. Daarna toog het gezelschap langs en over de dijk naar de locatie van waar ooit dit lintdorp lag om daar nadere uitleg te krijgen. De Vrienden werden ontvangen door een flinke schaapskudde. De kudde deed wat het moest doen; het kort houden van het gras en het bemesten van het gebied. Schaapachtig keken zij de rondleider en de Vrienden aan. Bij terugkeer in de touringcar leverde buschauffeur Henk een nieuwe service; het schoonborstelen van de schoenen voordat de bus werd betreden. Na een stop bij het verdwenen gehucht Lutjeschardam was het gezelschap teruggekeerd in het Westfriese deel van de dijk.

vrienden 2

Jan de Bruin gaf tekst en uitleg bij de locatie van de laatste grote dijkbreuk van 1675, waarbij geheel midden en oostelijk Westfriesland onderliep. Het laatste excursiepunt was in de schaduw van de betonnen kolossen van de Sterrenflats in de Galgenbocht. Hier werd met een toelichting over het toekomstige stadsstrand en de historische betekenis van de galg langs de dijk de excursie in zonnig weer afgesloten. Het was een informatieve, inhoudelijk en gezellige dag.

De foto's van deze excursie kunt u in ons album bekijken.