Agenda

<< November 2022 >> 
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
 

Hoorns fotoalbum duikt op uit Zutphen

2 mei 2022

Collega’s van het Regionaal Archief Zutphen verrasten ons in april 2022 met een bijzonder fotoalbum. Het album geeft een beeld van de Centrale Keuken in Hoorn. In de Tweede Wereldoorlog voorzag deze gemeentelijke dienst de bevolking van warme maaltijden. Het fotoalbum werd in 1946 aangeboden aan de heer W.H. Wessel.

aardappels schillen

De nieuwe aanwinst bevat in totaal 44 foto’s. Daarvan zijn de meeste voorzien van een bijschrift met persoonsnamen en locaties. De fotograaf wordt in het album nergens genoemd. Maar nader onderzoek wijst uit dat zes foto’s al in de collectie van het Westfries Archief voorkomen. Die zijn gemaakt door fotograaf J.D. Osinga. Aangezien de foto’s in het album een serie vormen, is Osinga zeer waarschijnlijk de maker van alle foto’s.

Een vrijwel identieke verzameling foto’s blijkt ook voor te komen in de beeldcollectie van de Vereniging Oud Hoorn. Die serie telt 34 foto’s van de Centrale Keuken en is in 2015 in een doosje aan de vereniging geschonken.

aanbieding

Wie was W.H. Wessel voor wie het fotoalbum in 1946 is gemaakt? En hoe komt een Hoorns fotoalbum in het archief te Zutphen terecht?

Willem Hendrik Wessel werd in 1941 aangesteld als gemeentearchitect van Hoorn. Zijn benoeming vinden we in het archief van de gemeente Hoorn (WFA 0349, inv.nr. 11777). Ten tijde van zijn sollicitatie werkte Wessel als gemeentearchitect in Lochem. Daarvoor was hij werkzaam in Wageningen en Goes, waar hij op 9 augustus 1895 ter wereld kwam.

Voordat Wessel een aanstelling kreeg, werd door de gemeente Hoorn uitgebreid onderzoek naar zijn werkverleden gedaan. De gemeenten Lochem, Wageningen, Goes en Alkmaar ontvingen daarvoor een vragenlijst. Alle vragen werden blijkbaar naar tevredenheid beantwoord. Na zijn aanstelling ontstond nog wel gesteggel over het aanvangssalaris en een geschikte woning in Hoorn.

In maart 1942 werd gemeentearchitect Wessel door de directeur van het Openbaar Slachthuis voorgesteld als nieuwe leider van de Centrale keuken in Hoorn. Zelf was de directeur ziek en verwachtte niet snel genoeg te herstellen. Hij schreef aan het gemeentebestuur: ‘Het is niet uitgesloten, dat mijn ongesteldheid mij langer dan een week thuis zal houden. Het werk aan de Centrale Keuken gedoogt een dergelijk oponthoud, gezien de huidige brandstoffenschaarste en koude niet’. Zo kreeg Willem Hendrik Wessel er in de oorlogsjaren een belangrijke taak bij.

vervoer

Na de oorlog keerde Willem Hendrik Wessel terug naar zijn oude werkgever, de gemeente Lochem. Op 15 november 1946 verleende de gemeente Hoorn hem eervol ontslag. Het fotoalbum van de Centrale Keuken is bij zijn vertrek aangeboden uit dankbaarheid en als herinnering.

Wessel nam het fotoalbum uiteraard mee naar Lochem. In 1986 kwam het album, als onderdeel van zijn papieren nalatenschap, terecht in het streekarchief van Lochem. Dit streekarchief verhuisde later naar het Regionaal Archief Zutphen.

Voor het Westfries Archief is het fotoalbum van de Centrale Keuken een welkome toevoeging aan de beeldcollectie. De foto’s worden gedigitaliseerd en opgenomen in onze beeldbank.

 

 

chat loading...