Goed geregeld

Een boedelscheiding werd opgemaakt bij het verdelen van een erfenis. De gehele boedel werd beschreven en getaxeerd. Zodat daarna alle goederen eerlijk konden worden verdeeld over de erfgenamen.

Boedelscheidingen geven zodoende een zeer gedetailleerd beeld van de persoonlijke spullen die mensen in huis hadden: serviesgoed, kleding, potten en pannen. Alles werd genoteerd. Er bevinden zich vele boedelscheidingen in het notarieel archief. Maar een aantal vallen op. Zo ook de boedelscheiding die werd opgemaakt door notaris Muus Dool in Abbekerk op 12 juli 1742.

Notaris apr 2020

‘De staet en inventaris’ van de boedel behoorden toe tot Zuis Pietersz. Opperdoes, zijn vrouw Lijsbeth Dirk, hun dochter Trijn Zuis, hun zoon Dirk Zuis Opperdoes en zijn vrouw Maertje Gerrits Schenk. De pater familias was al enige tijd daarvoor overleden, in december 1720. Zijn zoon Dirk Zuisz. Opperdoes overleed in april 1739. Hij was burgemeester en een rijk man. Zijn vrouw, Maartje Schenk, bleef achter met twee minderjarige kinderen.

De rijke boedel vult vele pagina’s en geeft een inkijkje in de bezittingen van een rijke familie op het platteland van Twisk. Bijzonder zijn de beschrijvingen van de grote hoeveelheid juwelen en boeken die in bezit waren van de familie.

Wilt u weten welke bezittingen de familie had? Lees dan hier verder.

De akte kunt u hier bekijken, de scans van de akte staan op scannummer 120 t/m 148.

heiding liet opstellen.

 

de-notaris2

 

de-notaris

 

de-notaris3

chat loading...