Onlust op een trouwfeest

Je trouwdag, dat moet de mooiste dag van je leven zijn. Maar, er zijn factoren die deze dag behoorlijk kunnen verstoren. Zo kan het weer tegenzitten of je kunt ziek zijn. Maar soms kunnen ook de gasten behoorlijk roet in het eten gooien. Zeker als een enkeling een mes bij zich draagt en zich niet goed weet te gedragen… Dat overkwam Klaas Jansz Jonkerhuis en Trijn Klaas tijdens hun trouwfeest.

Op 19 september 1734 trouwde dit paar uit Benningbroek. Klaas was weduwnaar, maar voor Trijntje was dit als jongedochter de eerste keer dat zij in het huwelijksbootje trad. Na de bruiloft waren er in de nacht van 19 op 20 september nog enkele gasten bij Klaas en Trijntje in huis om het feest voort te zetten. Iedereen was vrolijk en de sfeer was goed. Dit bleef zo tot dat er plotseling “onlust” of ruzie ontstaat tussen twee van de gasten.

1702-05 2 00052

Het waren Jacob Pieters Stam uit Boerdijk en Jan Jurgen Erhardi uit Benningbroek. Jacob grijpt Jan opeens bij zijn haren vast en roept verschillende keren tegen hem: “Jij moet geen mes uithalen Poep!”. Hierop antwoordt Jan onschuldig dat hij in zijn broekzak alleen maar zijn neusdoek wilde zoeken. Losgelaten gaat Jan opzoek naar de doek en deze vind hij. Nadat hij enige tijd zijn neus heeft afveegt, stopt hij het weer terug in zijn zak. De rust lijkt wedergekeerd. Maar, Jan houdt zijn hand nog een tijdje in zijn zak …

Als hij deze weer tevoorschijn haalt, heeft hij dan toch een mes in zijn hand! Jan steekt venijnig meerdere keren met het mes in de richting van Jacob. Die weet dit gelukkig net te ontwijken. Zonder een eigen wapen op zak en met weinig andere opties besluit Jacob om op Jan af te rennen. Hij grijpt Jan bij zijn middel en duwt hem naar de grond waarna beide mannen op de vloer vallen.

Op enig moment zullen de mannen uit elkaar zijn gehaald of zijn gestopt met vechten. Achteraf lijkt Jacob een aantal keer te zijn geraakt. Gelukkig niet in zijn lichaam, maar alleen in zijn hoed en in de arm van zijn jasje. De getuigen durven niet met zekerheid te verklaren dat Jan deze schade heeft aangebracht. Omdat er verder niets vermeld staat, zullen de mannen niet ernstig gewond zijn geraakt. Zo loopt alles toch nog met een sisser af.

Ongeveer een maand later, op 31 oktober 1734, trouwt Jan Jurgen Erhardi zelf met Immetje Aerts. Voor hem valt het te hopen dat de gasten op zijn eigen trouwdag zich beter wisten te gedragen. 

De akte is hier terug te vinden, op scan 104 tot en met 105.
De trouwdatums zijn te vinden in de registers van huwelijksafkondigingen
Benningbroek en de huwelijkssluitingen van Sijbekarspel.

 

de-notaris2

 

de-notaris

 

de-notaris3

chat loading...