De Bulloper

Veel dorpen hadden vroeger een bullestiek, een soort van stierenvereniging. Gezamenlijk werd een klein aantal stieren ingekocht, vaak speelde het dorpsbestuur hierin ook een grote rol. Deze stieren werden gebruikt voor het dekken van koeien van de boeren die in en om het dorp woonden. Stieren waren duur om te onderhouden en op deze manier bleven de kosten beperkt.

De bulloper zorgde ervoor dat de stieren goed werden onderhouden. Verder ging de bulloper met de stier ook langs de boeren. De koeien moesten immers gedekt worden. Wat de rechten en plichten van de bulloper waren, werd vastgelegd door de notaris. Nauwkeurig werd genoteerd hoeveel de bulloper verdiende, wanneer hij met zijn stieren langs de boeren ging en wat er gebeurde wanneer een stier werd verwond door een koe.

Bulloper Arie de Wit van de bullestiek De Gouw van gemeente Hoogwoud kondigt zijn komst aan met de bullehoorn, omstreeks de jaren ’40 van de twintigste eeuw.

Een mooi voorbeeld van zo’n akte vinden we in het oud-notarieel archief van Oosterblokker. In een akte uit 1802 staat beschreven wat er van de nieuwe bulloper werd verwacht. Klik hier om verder te lezen.

 

de-notaris2

 

de-notaris

 

de-notaris3

chat loading...