De Westfriese Flora

De Westfriese Flora in Bovenkarspel was ooit een begrip. Het begon in de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw met kleine bloemententoonstellingen, georganiseerd door bloembollenkwekers in Bovenkarspel en Grootebroek. Deze groeiden uit tot de populaire Floratentoonstelling. Die trok vaak meer dan 100.000 bezoekers. Een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de Westfriese Flora is de legionellaramp in 1999. In 2002 is de Flora-tentoonstelling omgedoopt tot ‘Holland Flower Festival’.

Van regionaal naar nationaal
In cafézalen en kolfbanen in Bovenkarspel en Grootebroek konden bezoekers in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw bloemen bekijken. In 1929 besloten drie verenigingen van bloembollenkwekers een gezamenlijke tentoonstelling te organiseren. Dit was bedoeld om kennis uit te wisselen tussen bollenkwekers onderling. De kwekers van de mooiste bloemen ontvingen een prijs. De Westfriese Flora was een vaktentoonstelling, waar gewone bezoekers ook op af kwamen. Na de oorlog werd de tentoonstelling gehouden in de veilinghallen in Bovenkarspel.

De Westfriese Flora was bekend in Nederland. Vele tienduizenden bezoekers reisden ieder jaar naar Bovenkarspel. In de topjaren kwamen er wel meer dan 100.000 bezoekers. In 1963 opende het speciale aangelegde NS-station met de naam Bovenkarspel-Flora. Vele bekende Nederlanders bezochten de Westfriese Flora, zoals voetballers en zangers. In 1958 kwam koningin Juliana op bezoek. In 1983 opende zij, toen als prinses Juliana, de vijftigste Westfriese Flora.

Een ramp
Op 25 februari 1999 vond er een uitbraak plaats van de veteranenziekte. In het stilstaande water van een aantal bubbelbaden ontwikkelde zich de gevaarlijke legionella-bacterie. Veel mensen raakten besmet, uiteindelijk stierven 32 mensen. Voor de slachtoffers is een monument opgericht in Bovenkarspel. 

Na de eeuwwisseling vonden enkele veranderingen plaats. In 2002 kreeg de Flora een nieuwe naam: het Holland Flower Festival. Het jaar daarop waren de veilinghallen in Bovenkarspel voor het laatst beschikbaar. Sindsdien werd de tentoonstelling op verschillende plaatsen gehouden, zoals in Zwaagdijk-Oost en Middenmeer, maar in 2012 ook weer een keer in Bovenkarspel.

Geselecteerd uit onze collectie
152C3 Cecile Koenjer, 75 jaar Holland Flowers Festival (Midwoud 2008).
119G46 Piet Boon, De Flora in geuren en kleuren. Het verhaal van de Westfriese Flora in Bovenkarspel, de hoofdstad van de kleibol (Bovenkarspel 1993).
1083 Archief van de Stichting Westfriese Flora, Bovenkarspel (1935-1991).

Wilt u meer weten over de Westfries Flora, zoek dan verder in onze collectie.

 

foto 12058(2) Lente in wintertijd, West-Friese Flora, 1955

 

foto 31815 Bloemententoonstelling Westfriese Flora te Bovenkarspel, 1953

 

GH Flora 2

chat loading...