Agenda

<< April 2024 >> 
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
 

Beatles in Blokker: bijna níet

6 juni 2014

Amandelen en een protestbrief. Deze vege tekens zullen de organisator van het Blokker Festival in 1964 de stuipen op het lijf hebben gejaagd…
Na veel geregel had hij eindelijk The Beatles kunnen boeken voor twee concerten op zaterdag 6 juni. Maar drummer Ringo Starr kreeg net voor vertrek van de band uit Engeland last van zijn amandelen. Hij moest verstek laten gaan. Het werd even spannend, maar gelukkig was de capabele slagwerker Jimmie Nicol bereid om de stokjes van Ringo over te nemen. Opluchting bij organisator Ben Essing – de zoon van de toenmalige burgemeester van Blokker – en de fans. De optredens konden doorgaan! Hoewel…

Er lag ook nog een heuse protestbrief bij het gemeentebestuur. Eigenlijk ging het om een anonieme daad van verzet. Op 5 mei 1964 had ‘de Haagse Burgerij’ een brief op poten aan het college van B&W van de gemeente Blokker geschreven. In dit epistel betoogde de schrijver dat door de komst van The Beatles ‘de standing’ van Blokker nog slechter zou worden dan zij volgens hem toch al was. Namens de ‘burgers van de randstad Holland’ raadde hij het gemeentebestuur ‘in gemoede aan, om nog tijdig Uw beslist ondoordacht besluit eenparig te herroepen’. Zijn pleidooi om ‘de Beatles-vergunning’ in te trekken teneinde ‘Uw Gemeente voor veel schade [te] behoeden’, vond blijkbaar geen gehoor. Want The Beatles kwamen, speelden en overwonnen precies vijftig jaar geleden het toegestroomde publiek in veilinghal Op Hoop Van Zegen.

Beatles

Naderhand konden vader en zoon Essing, respectievelijk de burgemeester van Blokker en de organisator van het festival, thuis aan de keukentafel opgelucht lachen om de half-dreigende afsluiting van de brief: “We nemen aan dat U ons begrijpt.”

Op de website van Stichting The Beatles in Blokker kunnen fans van de legendarische band uit Liverpool meer informatie vinden.

chat loading...